Hoofdstuk 8 Inspraak en overleg

8.1 Afstemming met belanghebbenden

In nauwe samenwerking met de gemeenten IJsselstein, Nieuwegein, Houten en Vianen, met de beide waterschappen, Rijkswaterstaat en de Programmadirectie Ruimte voor de Rivieren is is het definitieve projectontwerp tot stand gekomen.

In het gehele traject is uitgebreid gecommuniceerd met de omgeving. Via persberichten, bewonersbrieven en de project website zijn omwonenden en belanghebbenden op de hoogte gehouden.
Bewoners en belanghebbenden zijn betrokken geweest bij het ontwerpproces van het project Ruimte voor de Lek door deelname in twee ontwerpateliers, op 16 juni en 25 augustus 2010. Hierin hebben bewoners en belanghebbenden meegedacht over de inrichting van de uiterwaarden. Beide ateliers zijn bezocht door ongeveer 100 belangstellenden. Hun inbreng is voor het ontwerpproces zeer waardevol geweest.

Tevens is als vertegenwoordiging van bewoners, belanghebbenden, verenigingen en instanties voor wie het project gevolgen kan hebben een klankbordgroep opgericht. De klankbordgroep heeft gedurende de SNIP3-fase meegekeken met de uitwerking van het ontwerp en de keuzes van de Stuurgroep. Een onafhankelijke voorzitter heeft het standpunt van de klankbordgroep ingebracht in de Stuurgroep.
 



8.2 Overleg ex artikel 3.1.1 Besluit ruimtelijke ordening

In  het kader van het overleg ex artikel 3.1.1 Bro is het voorontwerpinpassingsplan toegestuurd aan de betrokken overheids- en overleginstanties.

Watertoets
In het kader van het project, het inpassingsplan en bijbehorende m.e.r. heeft regelmatig overleg plaatsgevonden met de waterschappen. De waterbeheerders zijn op meerdere manieren betrokken bij het planvormingsproces.

Doordat intensief overleg heeft plaatsgevonden en de resultaten van de overleggen en onderzoeken zijn verwerkt in dit inpassingsplan, kan worden gesteld dat de procedure in het kader van de watertoets is doorlopen en tevens is voldaan aan het in artikel 3.1.1. Bro voorgeschreven overleg met het waterschap.